#ridehack: Enviolo traploos schakelen

Een aantal Brinckers modellen zijn voorzien van een Enviolo schakelnaaf. Dit mooie stukje techniek roept vast wat vraagtekens op: want wat is het eigenlijk? Geen zorgen, wij leggen het je uit!

Een Enviolo systeem is een luxe manier van schakelen, waarbij de kracht op een efficiëntere manier wordt overgebracht. Wat het eigenlijk inhoudt is dit: met zo’n versnellingssysteem kun je schakelen zonder klikjes (traploos). Je schakelt dus niet met een harde klik van de ene versnelling naar de andere, maar doet dat heel geleidelijk, alsof je aan de volumeknop van de radio draait.

Deze soepele manier van schakelen zorgt voor een ongekend fijne rijervaring en is daarnaast ook erg geschikt voor mensen die wat minder kracht in hun handen hebben. Je hebt namelijk helemaal geen kracht of gekke polsbeweging nodig om te kunnen schakelen!

Enviolo Manual

Er zijn verschillende soorten Enviolo versnellingsnaven: handgeschakelde- en automatische versnellingsnaven.

De handgeschakelde Enviolo naaf betekent dat je zelf met je eigen hand schakelt. Je bepaalt met de handgeschakelde versie zelf met hoeveel weerstand je fietst. Je draait heel simpel aan de versnellingshendel die naast het handvat is verwerkt. Dit is anders dan de automatische versnellingsnaaf waarbij de fiets aan de hand van jouw kracht en snelheid, zelf schakelt.

Tot op heden gebruiken we bij Brinckers alleen de Enviolo handgeschakelde versnellingsnaaf. Die vind je bijvoorbeeld terug op de Brisbane M310.

Enviolo automatisch

Naast de handmatige variant heeft Enviolo ook een automatische schakelnaaf ontworpen. Met één druk op de knop kan je de ‘automaat’ aan- of uitzetten, net zoals bij de auto. Hierbij past de naaf het verzet automatisch aan. Als je een heuvel op fietst ga je automatisch lichter fietsen, ook na stilstand zet de versnelling zich vanzelf in een lichter verzet om makkelijk weer op gang te komen.

Nieuw: Enviolo AUTOMATiQ

Het nieuwste product van Enviolo is AUTOMATiQ. Dit is vrijwel hetzelfde product als de automatische variant, maar je kunt je telefoon draadloos verbinden met AUTOMATiQ via een app. Met deze app kun je jouw Enviolo AUTOMATiQ configureren zoals jij dat fijn vindt. Daarnaast heeft de app ook aan wanneer er onderhoud moet plaatsvinden, super handig! Ook heeft deze nieuwste Enviolo een groter schakelbereik dan de andere producten. Deze techniek is vooralsnog niet op Brinckers e-bikes toegepast.