#ridehack: je Brinckers e-bike schoonmaken

Tja, we weten het: schoonmaken is niet je favoriete bezigheid. Toch is het schoonmaken van je elektrische fiets wel aan te raden! Zeker wanneer er in de winter is doorgefietst terwijl er strooizout op de weg lag. Het is vrij simpel: Als je fiets fiets is moet je hem schoonmaken. Net als een auto, knapt ook een fiets daar enorm van op.  Op die manier verleng je de levensduur van je fiets en zorg je voor maximale prestaties. Het schoonmaken van je e-bike is dus noodzakelijk kwaad.

Hoe vaak moet je je Brinckers e-bike schoonmaken? En hoe moet je dat dan precies doen? Want met al die elektrische onderdelen moet je wel even goed opletten hoe je je e-bike schoonmaakt. De beste tips? Lees ze in deze schoonmaak-#ridehack.

Langere levensduur

Om de levensduur van je Brinckers e-bike te verlengen, raden wij aan om je e-bike om de zoveel tijd goed schoon te maken. Maar let op: gebruik geen hogedrukspuit! De kracht van de hogedrukspuit kan de motor en accu beschadigen. Daarnaast spuit je met zo’n hogedrukspuit essentiële vetten weg (uit bijvoorbeeld de lagers), waardoor onderdelen minder soepel werken.

Schoonmaken, wat heb je nodig?

 • Water
 • Emmer
 • Fietsreiniger
 • Spons
 • Kettingolie
 • Ketting ontvetter/reiniger
 • Droge doek
 • Liefde en geduld

Schoonmaken: het stappenplan

 1. Doe water en fietsreiniger in een emmer en maak je fiets schoon met een zachte spons. Spoel je fiets daarna af. Indien je tuinslang ter beschikking hebt, kun je deze gebruiken om je fiets na het schoonmaken af te spoelen: lekker makkelijk! Maar nogmaals: gebruik dus geen hogedrukspuit.
 2. Pas wel op met grote hoeveelheden water bij de accu en andere elektronische elementen.
 3. Heb je een open kettingkast? Met een droge doek of borstel kun je het ergste vuil van de ketting afhalen.
 4. Spuit daarna kettingontvetter op de ketting (en eventueel cassette) en laat deze 5 minuten intrekken. Spoel de ketting vervolgens met water goed.
 5. Maak vervolgens je hele fiets goed droog, zo voorkom je dat onderdelen gaan roesten.
 6. Zijn je ketting en cassette goed droog? Doe dan een laagje kettingolie op de ketting en je Brinckers e-bike rijdt weer als een trein!
 7. Heb je een gesloten kettingkast: Dan zal de dealer bij een onderhoudsbeurt de kettingspannig en conditie controleren.
 8. Kijk tijdens het schoonmaken ook goed of alles nog vast zit en er niks aanloopt. 
 9. Let op met smeermiddelen en remmen: Spuit nooit zomaar smeermiddel in de buurt van een remschijf! Mocht dit toch zijn gebeurt neem dan contact op met een dealer