#ridehack: accu opladen en bewaren

Als je je accu op de juiste manier oplaadt en bewaart, zorg je ervoor dat hij zo lang mogelijk goed blijft presteren. Want het is normaal dat je accu in de loop der jaren slijt, maar als je goed voor je accu zorgt, voorkom je snellere slijtage.

Levensduur van de accu

De gemiddelde levensduur van een accu is ongeveer 5 jaar. Je zult bij tijd merken dat de actieradius achteruit gaat, net zoals bij een batterij van je mobiele telefoon. Afhankelijk van het gebruik kan de capaciteit per jaar tot zo’n 20% “slijten” oftewel afnemen. 

Hoe gedraagt een fiets zich?

De meeste moderne e-bikes zijn voorzien van een smart BMS (Mattery Management System) die fungeert als de regelaar van de accu. Deze zijn vaak zo geprogrammeerd dat ze slijtage zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Bijvoorbeeld door wanneer de accu leeg raakt minder vermogen af te geven. Dat merk je doordat je fiets op zo’n moment minder krachtig zal ondersteunen. Zo kun je wellicht toch thuis komen met nog maar een paar % in de tank. Ook bij het laden merk je het dat de laatste paar % veel meer tijd kost. Slim spul!

Om maximaal te kunnen profiteren van je accu, hebben we een paar handige tips voor je onder elkaar gezet voor het opladen, gebruiken en bewaren van je e-bike accu.

Tips om je accu op te laden

  1. Nadat je je Brinckers e-bike hebt ontvangen, hoef je de allereerste keer de accu niet volledig op te laden. Je kunt er gelijk gebruik van maken mocht je dat willen.
  2. Nadat je de accu wel hebt opgeladen, raden we aan om de accu de eerste paar keer tot 20% te gebruiken en dan volledig op te laden.
  3. We raden aan om de accu niet altijd 100% leeg te rijden, maar juist gebruiken binnen de 80% tot 20% range zodat de accu langer mee gaat.
  4. Laad altijd de accu in een geventileerde ruimte op waar het tussen de 10℃ en 30℃ is.
  5. Heb je de accu opgeladen? Haal de accu zo snel mogelijk van de lader. Het is niet goed voor de accu om aan de lader te blijven liggen terwijl hij helemaal is opgeladen.
  6. Trek nooit aan het snoeren, maar altijd aan de stekkers. Zo voorkom je draadschade.
  7. Zorg ervoor dat de accu en de lader liggen en niet hangen. Ook zo voorkom je draadschade.
  8. Kun je de accu opladen in de fiets, doe dat dan. Door het eruit halen en erin doen slijt de bevestiging en loop je altijd kans om de accu een keer uit je handen te laten vallen…
  9. Gebruik je de fiets voor langere tijd niet, haal de accu er dan uit en bewaar hem in de huiskamer op kamertemperatuur.

Accu en temperatuur

De cellen in de e-bike accu’s zijn erg gevoelig voor temperatuur. Dat geldt voor het gebruiken en laden van de accu, maar ook voor het bewaren ervan. Een accu voelt zich het beste op kamertemperatuur, maar in ieder geval tussen ca. 10°C en 30°C. Te koud of te heet: het zorgt in beide gevallen voor mindere prestaties van je accu. Is het buiten erg koud of warm, dan kun je er altijd voor kiezen om een ‘jasje’ om je accu heen te doen (accu beschermhoes). Deze hoes beschermt je accu en houdt hem op de juiste temperatuur.

Je accu bewaren

Mocht je de accu van je Brinckers e-bike de komende tijd niet gebruiken, bewaar dan de accu op een veilige manier. Dit doe je door de accu tot 50% of hoger op te laden voordat je de accu opbergt. Heb je de accu 2 maanden niet gebruikt? Laad de accu dan nog een keer op tot 50% of hoger. Zorg er daarnaast voor dat je de accu altijd op een droge plek weg legt op kamertemperatuur (ca. 15℃ tot 25℃).