#ridehack: Hoe controleer ik mijn bandenspanning?

brinckers dealer verkoop punten holland
brinckers dealer verkoop punten holland

Brinckers fietsen zijn altijd voorzien van goede a-merk banden met een anti-lek laag en zijn vaak een maatje breder omdat dit meer grip en comfort geeft. Wanneer de bandenspanning juist is zal de rolweerstand ook laag blijven. Net als bij een auto zijn de prestaties van de banden het beste wanneer de spanning juist is. Daarnaast fietst het lichter en voorkom je vroegtijdige slijtage of lekke banden.  

Hoe controleer je de bandenspanning?

Op elke band staat de voorgeschreven range voor de bandenspanning genoteerd op de wang(zijkant) van de band. Bij de meeste banden die Brinckers gebruikt is dat tussen de 3-5 bar. Fiets je vaker met bagage dan is het aan te raden om de banden wat dichter bij de max op te pompen. Ben je wat lichter, dan kun je prima uit de voeten met de minimaal voorgeschreven bandenspanning.  
De meeste moderne fietspompen hebben een drukmeter waarop je gemakkelijk kunt aflezen hoeveel bar of PSI er in je band zit. Deze aanduidingen komen overeen met wat er op de band staat.  

Wanneer moet ik mijn bandenspanning controleren?

Het kan nooit kwaad om regelmatig te controleren. Een termijn van ongeveer 3 maanden is vaak voldoende. Wanneer je band sneller of meer druk verliest kan hij een klein lekje hebben of poreus zijn geworden. Het is dan aan te raden om de binnenband te vervangen en de buitenband te laten beoordelen bij een fietsenmaker.